Aplikacija Centralnog registra omogućila efikasnije suzbijanje rada na crno

Bez autora
Feb 04 2015

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da su Centralni registar obaveznog socijalnog osiguranja i Inspektorat za rad uredili međusobnu saradnju u vezi sa isporukom, korišćenjem i zaštitom podataka registrovanih i evidentiranih u jedinstvenoj bazi Centralnog registra.U saopštenju se navodi da je pomoću kvalifikovanog elektronskog sertifikata i čitača svakom inspektoru rada omogućeno da pristupi posebnoj aplikaciji koju je pripremio Centralni registar.

Aplikacija Centralnog registra omogućila efikasnije suzbijanje rada na crnoMinistarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da su Centralni registar obaveznog socijalnog osiguranja i Inspektorat za rad uredili međusobnu saradnju u vezi sa isporukom, korišćenjem i zaštitom podataka registrovanih i evidentiranih u jedinstvenoj bazi Centralnog registra.

U saopštenju se navodi da je pomoću kvalifikovanog elektronskog sertifikata i čitača svakom inspektoru rada omogućeno da pristupi posebnoj aplikaciji koju je pripremio Centralni registar.

Pristupom se dobijaju svi neophodni podaci o licima za koja je poslodavac izvršio prijavu na obavezno socijalno osiguranje.

Znajući unapred ko je od osoba zatečenih na radu prijavljen na obavezno socijalno osiguranje, inspektor rada u momentu nadzora efikasnije identifikuje lice na radu „na crno“ i može odmah da preduzima odgovarajuće mere, odnosno da u slučaju rada „na crno“ naloži poslodavcu zaključenje ugovora o radu sa zatečenim licima i da protiv poslodavca podnese zahteve za pokretanje prekršajnog postupka.

Obuku za korišćenje aplikacije Centralni registar organizovao je za sve inspektore rada 28. i 29. januara u Beogradu, podseća se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik